"Od useljenika do pronalazača" - Mihajlo Idvorski Pupin

U reprezentativnoj ilustrovanoj monografiji„Od uselјenika do pronalazača“ spojeni su srpska likovna umetnost, književnost, nauka, istorija i srpska duhovnost, jer su Uroš Predić, Paja Jovanović, Miloš Crnjanski i Mihajlo Pupin povezani sa srpskim svetinjama svetskog značaja. Knjiga je ilustrovana sa 101 umetničkom slikom i fotografijom na 330 strana, luksuzno opremlјena.

Mihajlo Pupin bi uvek govorio: „Mi Srbi koji smo na strani uspeli  da privučemo pažnju  stranog sveta na sebe, treba da govorimo o našem narodu kad god nam se za to ukaže prilika.“ Pupin je to i učinio u svojoj autobiografiji, „Od uselјenika do pronalazača“, gde  u prvoj glavi knjige piše o seobi Srba iz „Stare Srbije“, patrijarhu Čarnojeviću,  Svetom Savi, županu Stefanu Nemanji, Karađorđu, Nјegošu, Hajduk Velјku, Kralјević Marku, Svetozaru Miletiću, Hilandaru, slepom guslaru (Filipu Višnjiću),... Pupinu su bili najvažniji nacionalna tradicija i duhovnost, a ova ilustrovana monografija je samo predstavila kako je Pupin razmišlјao dok je pisao autobiografiju, ali i kao mecena za otkup umetničkih slika, a i za štampu publikacija o srpskim svetinjama.

On the photo: Nikola Jokić
On the photo: Novak Djokovic

Manasttir Hilandar, jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih sedišta srpskog  naroda, osnovali su veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko (Sveti Sava), oni isti koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu. To je bio i razlog da se 1979. godine, prilikom prevoda na srpskohrvatski jezik, skrati integralni tekst o Svetom Savi, i izbriše ime župana Stefana Nemanje, kao oca srpske državnosti. Bio je to pokušaj brisanja nacionalnog identiteta, a ova ilustrovana monografija „Od uselјenika do pronalazača“ je samo dokaz da to nije uspelo.

1892. Pupin je iz Amerike doveo svoju suprugu Saru Katarinu Džekson u Sabornu crkvu u Novom Sadu, a kasnije su posetili  i manastir Vrdnik – Ravanica (na Fruškoj gori), gde je i ona videla kako se slavi pravoslavna manastirska slava, a u Manastiru su se tada nalazile i mošti srpskog cara-mučenika Lazar.

Kao generalni konzul Kralјevine Srbije u Nјujorku, predsednik Nјujorške akademije nauka, osnivač Agencije za aeronautiku (od 1958. godine NASA ), i član Državnog saveta za naučno istraživanje, Pupin je 1918. godine u Londonu objavio knjigu o Srpskoj crkvenoj arhitekturi, koju su pisali engleski arhitekta dr Tomas Grejam Džekson i Kosta Jovanović, a govori o srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji. Pupin je tada pozvao i čitaoce iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da posete srpske svetinje po završetku Velikog rata.

Iz Zadužbine Mihajlo Idvorski Pupin izdate su i publikacije o manastirima: Ravanica,  Studenica, Markov manastir, Kalenić, Manasija i Visoki Dečani, Tako da mi preko monografije „Od uselјenika do pronalazača“, pisane ćirilicom, pozivamo i Srbe iz sveta da posete naše zajedničke svetinje.

27.maja 1927. godine, u Libertivilu, održan je narodni crkveni sabor za Ameriku i Kanadu. Mihajlo Pupin je tada rekao: “....da bez pravoslavnog duha nema ni srpske narodnosti“. Nјemu kao čoveku, koji je spojio nauku i religiju, bila je jasna istorija Srpske pravoslavne crkve, od njenog osnivanja do njegovog vremena, a vidi se da je to bila i Pupinova lična borba za očuvanje ne samo srpskog pravoslavlјa, već i nacionalnog identiteta.

Knjigu "Tekstovi iz američke štampe od 1912 - 1920 godine" priređivaći knjige su prof. dr Đorđe Lopičić i Miroslav Stanković . Izdavač Gradska biblioteka u Novom Sadu.


Porudžbina iz Srbije

Cena monografije „Od useljenika do pronalazača“ za Srbiju je 6.000.00 dinara, što  je upola cene u odnosu na distributere i knjižare u Srbiji, dok je njena cena u Austriji   109,51 evra. 

Uplatom primaocu ( Istok film d.o.o. ) na račun 160 – 381020 – 64, Banca Intesa,  mi vam šaljemo naručenu Monografiju po prispeću uplate.

Monografiju „ Od useljenika do pronalazača“ šaljemo  brzom poštom (Post Express) u roku od 1-2 radna dana od poslatog naloga za  uplatu. Za dostavu Monografije, koja je besplatna, bitna nam je adresa na kojoj će neko da preuzme pošiljku kao i broj mobilnog telefona u slučaju da nema nikoga na navedenoj adresi, kako biste se dogovorili sa kurirom u koje vreme da dođe.

Cena monografije „Od useljenika do pronalazača“ za Evropu  je 50 evra, a njena dostava je 25 evra (Post Express), što  je upola cene u odnosu na distributere i knjižare u Srbiji, dok je njena cena u Austriji 109,51 evra. 

Odlomak iz monografije "Od useljenika do pronalazača" možete pogledati OVDE.